Als je deze melding krijgt zit je waarschijnlijk met een flink probleem. Grote kans dat je namelijk slachtoffer bent geworden van ransomware. Afgelopen week wist het WannaCry ransomware wereldwijd door te dringen tot een groot aantal netwerken. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf beschermd is?

Als je computer besmet raakt met ransomware of gijzelsoftware zorgt deze voor een versleuteling van je bestanden. Om weer bij je bestanden te kunnen komen moet je vaak flinke sommen geld overmaken aan de maker van het virus.

De meeste ransomware verspreidt zich via e-mail. WannaCry wist zich hiernaast snel via bedrijfsnetwerken te verspreiden door een fout in het SMB 1.0-protocol. Met dit protocol wisselen Windows-computers bestanden met elkaar uit. Windows heeft hiervoor onlangs een update uitgebracht. Toch zijn er veel bedrijven die deze update nog niet hebben (of hadden) geïnstalleerd.

In principe bestaat er voor alle apparaten die verbonden staan met een netwerk een potentieel gevaar voor virussen. Toch zijn er een aantal zaken die de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken of de impact beperken.

Update update update
Zoals de voorlaatste alinea al liet blijken zijn updates van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je software minder vatbaar is voor beveiligingslekken. Voor particuliere pc-gebruikers worden updates vaak automatisch geïnstalleerd. Bij bedrijven ligt dit vaak anders. Hier worden updates vaak eerst getest alvorens ze geïnstalleerd worden. De WannaCry uitbraak bewijst maar weer dat bedrijven hier hoge prioritering aan moeten geven.

Klik bewust
Ramsomeware zit vaak verstopt in mails met een Word-document als bijlage of als een link naar een website.  Pas op wanneer je dit aantreft in mails van onbekende afzenders. Daarnaast is het van belang dat scripts, uitvoerbare bestanden en “vreemde” adressen automatisch uit alle mailboxen worden gefilterd.

Maak back-ups
Als je regelmatig back-ups maakt heeft ransomware aanzienlijk minder impact. Je kunt immers zonder al te veel verlies je recente data weer terugzetten. Let echter wel op, want veel ransomware probeert niet alleen de bestanden op je computer te versleutelen maar ook gekoppelde usb-schijven, netwerkschijven of online dataopslag diensten.

Gebruik veilige data management software
Het gebruik van data management software met een sterke ingebouwde beveiliging zorgt ervoor dat jouw gegevens niet ongewenst versleuteld kunnen worden. Hiermee zorg je dat ondanks een eventuele besmetting dat de bestanden, contacten en processen binnen het DMS beschikbaar en functioneel blijven.

Tags: